auringon nousu Nikkarin Maatilalla

Tuuliset terveiset

Aika paljon on vettä virrannut Teuronjoessa sitten viime elokuun kirjoituksen vanhoilla nettisivuilla. Tauko ei ole johtunut niinkään aiheiden puutteesta tai kirjoittajan laiskuudesta, vaan päinvastoin. Tekemistä ja uusia asioita on ollut viljelijän työlistalla niin runsain mitoin, että kirjoittelu on painunut joka To do -listalla aina vaan alemmas ja alemmas. Uudet tuulet ovat nimittäin puhallelleet tänä talvena täällä Nikkarin mäellä puhurin lailla (usein myös kirjaimellisesti!).

Venynyt ja paukkunut rakennustyömaa

Joku ehkä muistaa, että elokuussa hehkutin uuden hallin rakentamista. Halli tuli tosiaan pakerrettua loppuvuoden aikana valmiiksi. Ja kuten aina yleensä isoissa projekteissa, myös meillä kaikki ei aina mennyt niin kuin suunniteltiin. Mainittakoon toisen timpurin pidempiaikainen sairastuminen ehkä isoimpana vastoinkäymisenä. Eikä kasvukausikaan päästänyt viljelijää helpolla. Kuoriaisten syömää rapsia kun puitiin lokakuun lopussa yötä myöten. Mutta koska oma väki on tulta, tappuraa ja terästä, halli saatiin lähestulkoon valmiiksi viime vuoden puolella ja lämpöpumppu hurahti käyntiin tammikuussa. Nyt talven aikana muiden töiden lomassa on laiteltu pikkuhiljaa kalustusta kuntoon sekä pajan että tuotantotilan puolella ja osa vanhan pajan työkaluista on jo muuttanut uuteen kotiin.

Nikkarin Maatilan hallin rakennusvaiheet kesällä ja syksyllä 2019
Näin se rakennustyömaa eteni. Ensimmäinen kuva on juhannusviikolta ja viimeinen joulukuun alusta.

Vastoinkäymisistä huolimatta olen hallistani ylpeä. Siinä se nyt seisoo, keskellä pihaa, korkeana, komeana ja punaisena. Oma pieni suuri saavutukseni Nikkarin maatilan historiassa. Ehkä tyytyväisin olen siitä, että halli tuli todelliseen tarpeeseen. Pajan puolella voi nyt talven aikana purkaa, koota, rassata ja rakentaa kaikkea mahdollista leikkuupuimurista lautasäkeeseen. Ja alun perin vain parsan käsittelyyn ja varastointiin suunnitellulle tuotantotilallekin löytyi jo rakennusaikana ympärivuotinen käyttö. Siellä alkaa nimittäin ensi syksystä alkaen hillojen valmistus.

Vierivä viljelijä ei sammaloidu

Kaksi vuotta sitten jäädessäni pois palkkatöistä tavoitteenani oli kehittää maatilasta itselleni työpaikka. Ensimmäinen kehitysaskel oli parsan viljelyn aloittaminen, joka on nyt jo hyvässä vauhdissa. Mutta kehitys jatkuu. Olemme viime kesästä asti valmistelleet tässä samalla kylällä sijaitsevan Ollilan Marjatilan kanssa marjojen jatkojalostustoiminnan vaihdosta. He ovat tehneet hilloja ja mehuja jo yli 20 vuotta ja nyt, jos kaikki sujuu suunnitellusti, hillojen valmistus siirtyy minulle ensi syksystä lähtien. Samassa rytäkässä Ollilassa luovutaan mansikan viljelystä ja minä taas istutan tulevana keväänä puoli hehtaaria mansikkaa. Hilloihin, mansikkaan ja osittain parsaankin liittyen muotoilin maatilan nimeksi Nikkarin Maatilan, joka näkyy jatkossa tuotteiden markkinoinnissa, nettisivuilla ja somessa. Kaiken kukkuraksi tein tänä talvena pitkään kypsytellyn päätöksen ja aloitin maatilan siirtämisen luomutuotantoon.

mansikka
Puolen hehtaarin mansikkaviljelmän suunnittelu on jo hyvässä mallissa.

Luvassa on siis paljon uuden oppimista ja kokeilua, mutta samalla myös valtavasti uusia mahdollisuuksia kehittää sekä maatilaa että viljelijää. Iloisin olen siitä, että olen vihdoin löytänyt maatilalleni mieluisan kehityssuunnan.

Kohti kevättä

Viime kesä ja loppuvuosi olivat itselleni töiden puolesta aikamoinen rytistys. Joulun aikaan tuntui, että seuraava kevät tulee aivan liian pian enkä millään saa tehtyä kaikkia talvelle suunniteltuja töitä. Pieni lepo ja ruuvin löysäys saa kuitenkin ihmeitä aikaan. Tammikuusta oli kulunut vain muutama viikko, kun huomasin jo innostuvani uusista asioista ja jaksavani taas suunnitella tulevaa.

Kevät on viljelijän parasta aikaa, koska kaikki on vielä mahdollista.

Vaikka nyt eletäänkin todella poikkeuksellisia aikoja, kevät ja uusi kasvukausi tulevat kaikesta huolimatta. Reilun kuukauden päästä jo kylvetään. Tulevaa ja vallalla olevan kriisin vaikutuksia suomalaiseen ruuantuotantoon ei voi ennustaa. Viljelijänä olen kuitenkin ikuinen optimisti ja poikkeusoloista selviytymisen ja luovimisen mestari. Uskon meidän kaikkien selviävän niin tästä kuin tulevistakin kriiseistä. Bring it on kesä 2020!